آیا مایل هستید اعلانات مربوط به گفتگوهای آنلاین خود را روی دستگاه
خود دریافت کنید؟
در پنجره باز شده روی دکمه Allow کلیک کنید...
لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.
تلفن تماس:
شما میتوانید درخواست ارزیابی حقوقی خود را بطور مستقیم برای ارسال کنید و در کوتاهترین زمان ممکن از ایشان پاسخ
بگیرید.
لطفا دقت داشته باشید، شما در هر روز تنها
میتوانید ۳
درخواست ارزیابی حقوقی رایگان ویا ارتباط مستقیم با متخصص ثبت نمایید.
همچنین دقت داشته باشید درصورت عدم انتخاب متخصص، پیام شما برای تمامی متخصصان ارسال شده و ایشان
می توانند ارزیابی خود را از درخواست شما مطرح نمایند.
سلام و درود خدمت وکلای عزیز. میخواستم سوال کنم واسم از دادگاه تجدیدنظر به سامانه ثنا ابلاغیه آمده بود که وقت نظارت به لحاظ صدور تصمیم نهایی، ابطال شد و تجدید و برای تاریخ ... تعیین گردید. بعد از آن حضوری به شعبه مراجعه نمودم. مسئول دفتر شعبه چنین اظهار نمودند که مسئول دفتر دادگاه بدوی یک شماره از دادنامه را اشتباهی تایپ کرده و به خاطر آن پرونده را دوباره به دادگاه بدوی اعاده شده تا شماره را اصلاح و دوباره به دادگاه تجدیدنظر اعاده نماید. آیا چنین چیزی ممکن است رخ دهد؟ ممنون از لطفتون.
بله، ممکن است اشتباه در تایپ شماره دادنامه رخ دهد. در صورتی که شماره دادنامه اشتباه وارد شده باشد، پرونده برای اصلاح به دادگاه بدوی بازگردانده میشود تا پس از اصلاح، مجدداً به دادگاه تجدیدنظر اعاده گردد.
براساس ماده ۳۶۲ قانون آیین دادرسی مدنی، در صورتی که اشتباهات اداری یا دفتری در اسناد و مدارک پرونده وجود داشته باشد، دادگاه میتواند دستور اصلاح آن را صادر کند. بنابراین، اقدام دادگاه بدوی در این مورد قانونی است.
این پاسخ توسط هوش مصنوعی تولید شده است. لطفاً
توجه
داشته باشید که ممکن
است اطلاعات
ارائهشده
بهطور کامل دقیق
یا قابل اعتماد نباشد. توصیه میشود برای تأیید صحت اطلاعات، به مشاوره وکلای مجرب مراجعه کنید.
بله، دقیقا همین اتفاق میتواند بیفتد و از نظر رویه آیین دادرسی کاملا «طبیعی» است. شرح کوتاه سازوکار را ببینید:
۱) انتقال پرونده از دادگاه بدوی به تجدیدنظر
بهمجرد تقدیم لایحه تجدیدنظر، دفتر دادگاه بدوی یک «پرونده فیزیکی و الکترونیک» با محتویات زیر تنظیم و به دادگاه تجدیدنظر میفرستد:
• دادنامه (با شماره و تاریخ قطعی)
• برگهای ابلاغ رای به طرفین
• لایحه تجدیدنظرخواه
• سایر ضمایم
اگر در هر یک از این اسناد اشتباه شکلی، سهو قلم یا نقص باشد (مثل اشتباه در شماره دادنامه یا تاریخ ابلاغ)، دادگاه تجدیدنظر نمیتواند تصمیم نهایی بگیرد؛ زیرا وجود همان نقص ممکن است در «قابلقبول بودن فرایند تجدیدنظرخواهی» مؤثر باشد.
۲) اختیار دادگاه تجدیدنظر برای «اعاده جهت رفع نقص»
بر اساس مواد ۳۵۲ و ۳۵۳ قانون آیین دادرسی مدنی، هرگاه شعبه تجدیدنظر در همان بررسی ابتدایی (که در سامانه «وقت نظارت» ثبت میشود) متوجه نقص شکلی شود، با «قرار رفع نقص» پرونده را به مرجع صادرکننده بازمیگرداند. دادگاه بدوی موظف است نقص را رفع کند (مثلا اصلاح شماره دادنامه طبق ماده ۳۰۹ ق.آ.د.م یا الحاق برگ ابلاغ صحیح) و پرونده را مجددا بفرستد. این کار:
• نه موجب انقضای مهلت تجدیدنظرخواهد شد؛
• نه اصل رسیدگی ماهوی را مختل میکند؛ فقط چند هفته پرونده در رفتوآمد است.
۳) ابطال و تجدید وقت نظارت
وقتی پرونده برگشت داده میشود، وقت نظارتی که شعبه تجدیدنظر قبلا گذاشته، «باطل» و پس از وصول مجدد پرونده «تجدید» میشود؛ همان عبارتی که در ابلاغیه ثنا دیدهاید:
«وقت نظارت به لحاظ صدور تصمیم نهایی ابطال شد و برای تاریخ … تجدید میشود.»
۴) تصحیح سهو قلم در دادگاه بدوی
اشتباه تایپی شماره دادنامه مصداق «سهو قلم» است. طبق ماده ۳۰۹ ق.آ.د.م دادگاه بدوی میتواند راسا «رای تصحیحی» صادر و ضمیمه پرونده کند؛ سپس آن را به دادگاه تجدیدنظر بازمیگرداند. در سامانه ثنا معمولا یک «رای تصحیحی» با عنوان «تصحیح دادنامه» نیز برای طرفین ابلاغ میشود.
۵) نیاز به حضور شما؟
در مرحله رفع نقص و تصحیح رای، حضور یا اقدام خاصی از جانب تجدیدنظرخواه لازم نیست. پس از بازگشت پرونده و تعیین مجدد وقت نظارت، شعبه تجدیدنظر یا:
• بدون تشکیل جلسه علنی رای نهایی صادر میکند، یا
• اگر لازم بداند برای استماع اصحاب دعوا «وقت رسیدگی» تعیین و جداگانه ابلاغ میکند.
بنابراین تا وقتی «اخطاریه وقت رسیدگی حضوری» در ثنا نبینید، رفتوآمد در شعبه ضرورتی ندارد.
۶) توصیه عملی
• در کارتابل ثنا قسمت «تصمیمات و آرای جدید» را هر دو سه هفته یکبار چک کنید؛ بعد از بازگشت پرونده، شماره وقت نظارت جدید یا تصحیح دادنامه به شما نشان داده میشود.
• اگر در آینده «دستور رفع نقص» دیگری صادر شد، متن را مطالعه کنید؛ گاهی رفع نقص متوجه تجدیدنظرخواه است (مثلا واریز هزینه کارشناسی یا ارائه نسخه خوانا).
• هرگونه استعلام تلفنی از دفتر شعبه را با ذکر «کلاسه پرونده تجدیدنظر» دنبال کنید؛ کلاسه با حرف «ت» یا «د» شروع میشود.
جمعبندی
اشتباه تایپ شماره دادنامه و اعادهی پرونده به دادگاه بدوی برای اصلاح، اقدامی عادی، قانونی و بیاثر بر حقوق شماست؛ پس از رفع نقص، دادگاه تجدیدنظر دوباره پرونده را در وقت نظارت بررسی و نهایتا تصمیم نهایی را خواهد گرفت. فقط کافی است ابلاغهای ثنا را رصد کنید. موفق باشید 🌺